Kjøpeveiledning for bueskyttere

Bueskyting er en ganske rimelig sport å komme inn i, og mange nybegynnere ønsker raskt å anskaffe sitt eget utstyr. Før du går ut og handler anbefaler vi at du tar kontakt for veiledning og råd.

Her er noen tips til hva du bør tenke på:

 • Velg din gren: Buesporten har flere grener og typer skyting. Først og fremst bør du bestemme deg for om du ønsker å skyte tradisjonelt, eller om du vil satse på compound- eller recurvebueskyting. Dette vil påvirke hvilket utstyr du trenger.

 • Få råd fra erfarne skyttere:  Snakk med erfarne bueskyttere i klubben for å få råd om hvilket utstyr som passer best for deg og din valgte gren. De kan gi deg nyttige tips og anbefalinger basert på deres egne erfaringer.

 • Prøv utstyr før du kjøper:  Hvis mulig, prøv ulike typer buer og tilbehør før du bestemmer deg for å kjøpe. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hva som passer best for deg og dine preferanser.

 • Sett et budsjett:  Bueskyting kan variere i pris, avhengig av hvilken gren og utstyrsnivå du velger. Sett et budsjett før du begynner å handle, slik at du kan finne utstyr som passer dine behov uten å bryte banken.

 • Vurder brukte alternativer:  Sjekk ut brukte buer og tilbehør, da du ofte kan finne kvalitetsutstyr til en rimeligere pris. Bare sørg for å sjekke tilstanden og eventuelle garantier før du kjøper.

Når du har vurdert punktene ovenfor så kan du se videre på selve valget av utstyret. 

Før du kjøper bueskytingsutstyr, er det viktig å være klar over noen grunnleggende faktorer som vil påvirke din opplevelse og ytelse. Her er noen nøkkelfaktorer å vurdere:

 • Draglengde: Draglengden er avstanden du trekker buen tilbake før du slipper strengen. Å kjenne din draglengde vil hjelpe deg med å velge en bue som passer deg best. Mange buer har justerbar draglengde, så sørg for å velge en som kan tilpasses dine behov.

 • Pundstyrke: Pundstyrken refererer til kraften som kreves for å trekke buen tilbake til sin fulle draglengde. Velg en bue med passende pundstyrke som passer til din styrke og fysiske evne. For nybegynnere er det viktig å ikke velge en for tung bue, da dette kan føre til dårlig skyteteknikk og skader.

 • Høyre- eller venstreskytter: Vær oppmerksom på om du er høyre- eller venstrehendt, da dette vil påvirke hvilken type bue og tilbehør du trenger. Noen buer er designet spesifikt for høyre- eller venstrehendte skyttere.

 • Velge riktige piler: For å velge riktige piler til deg, må du vurdere din draglengde, buepundstyrke og personlige preferanser. Piler kommer i ulike materialer, vekter og lengder. Det er viktig å finne piler som er kompatible med din bue og gir optimal ytelse. Snakk med erfarne skyttere eller en butikkansatt for å få råd om hvilke piler som passer best til deg og din bue.

Ved å vurdere disse faktorene og søke råd fra eksperter, vil du være i stand til å finne det perfekte utstyret som passer dine behov og forbedrer din bueskytingserfaring.

Som ny bueskytter trenger du ikke bare en bue og piler, men også en rekke tilleggsutstyr for å sikre en god og trygg opplevelse.

Her er noen viktige elementer å vurdere:

 • Buestativ: Et buestativ gir deg et praktisk sted å hvile buen når den ikke er i bruk, og forhindrer at den blir skadet eller faller.

 • Bueskyttersekk: En spesiell bueskyttersekk hjelper deg å holde alt utstyret ditt organisert og beskyttet, samtidig som det er enkelt å transportere til og fra treningssteder og konkurranser.

 • Pilrør: Et pilrør beskytter pilene dine mot skade og holder dem organisert og trygge under transport.

 • Piluttrekker: En piluttrekker er et nyttig verktøy for å fjerne piler som sitter fast i målet, og hjelper deg med å unngå skade på både pilene og deg selv.

 • Kogger: Et kogger er et etui for å holde pilene dine lett tilgjengelige mens du skyter. Det finnes ulike typer kogger, inkludert beltekogger og buekogger.

 • Skytehanske eller tab: En skytehanske eller tab beskytter fingrene dine mot slitasje og forbedrer grepet når du trekker tilbake strengen. Velg en som passer godt og er komfortabel for deg.

Ved å investere i dette tilleggsutstyret, vil du kunne forbedre din opplevelse som bueskytter, samtidig som du beskytter utstyret ditt og sikrer trygg og effektiv skyting.

Norsk butikker

Butikken som er nærmest Lillehammer er Tradbow på Vinstra. Hvis du har mulighet så ta deg turen opp dit og prat med Ola  og Nina som driver butikken.  De har alltid gode råd for valg av utstyr. Her får du også prøve før du kjøper. Tradbow har spesialisert seg på tradisjonelt bueutstyr, men har også recurvebuer. Compound buer får du ikke tak i her.